ubrano grožđe vinarije Bedalov

view from Bedalov vineyard on Kozjak onto Kastela Bay

Lokacija

Vinograd obitelji Bedalov se nalazi na planini Kozjak, na 400 metara nadmorske i nagiba od 45%, na lokaciji Kambelovskog gaja. Ova pozicija je idealna za ekološki uzgoj vinove loze zbog svoje južne pozicije, te jako dobre provjetrenosti, idealne temperature i dugotrajne izloženosti suncu.

vine growing in Bedalov vineyard

Autohtone sorte vinove loze

Jedan od glavnih fokusa u vinogradarstvu obitelji Bedalov je poticanje sadnje i održavanje dalmatinskih autohtonih sorti vinove loze. Dalmatinsko područje ima svoje specifičnosti i određenu mikroklimu, te se vinar Jakša zalaže za sadnju sorti koje su se tokom godina rasta prilagodile i srasle s tim područje kako bi se dobilo najbolje moguće vino. U vinogradu njeguju od crnih sorti: Crljenak Kaštelanski, Plavac Mali i Dobričić; dok od bijele sorte njeguju Maraštinu.

Sheep in Bedalov vineyard supporting organic wine making

Ekološki uzgoj

Vina vinarije Bedalov proizvedena su od vlastitog grožđa iz ekološkog uzgoja vinove loze. Pri uzgoju ne koriste nikakve umjetne kemikalije i dodatke. Na idealnoj poziciji za ekološki uzgoj grože je svakodnevno okupano samo sunčevim zrakama i morskom solju koju vjetar donese. Vinograd je ekološkim uzgojem postao samo-regulirajući, prirodni ekosustav koji se sam bori sa svim nastalim problemima, te uz minimalnu intervenciju čovjeka ne zahtjeva nikakve dodatke.

Kaštelanski Crljenak Bedalov

Kaštelanski Crljenak

Veliku važnost za vinogradarstvo obitelji Bedalov ima obnova sorte Kaštelanski Crljenak koja je izrazito popularna postala u Kalifoniji (Sjedinjene Američke Države) pod imenom Zinfandel. Nedavni genetski testovi su utvrdili kako je ova sorta Zinfandel genetski identična autohtonoj dalmatinskoj sorti Kaštelanski Crljenak. Poticanjem sadnje i obnovom dalmatinskih vinograda ovom sortom, vjeruju kako se može postići novi smjer vinarstva od ove sorte, upravo ovdje u njenom izvornom okruženju. Svoje vinograde su obnovili i proširili upravo ovom, jednom od najboljih crnih sorti na svijetu.