vinar Jakša Bedalov u vinogradu

Winemaker Jaksa Bedalov hand picking grapes for his wines

Tradicija i ljubav

Vinaru Jakši su kao malome otac i djed prenijeli ljubav prema vinogradarstvu, no istinska strast i razumijevanje rada dogodila se kad je potpuno samostalno počeo brinuti o vinovoj lozi  i provoditi vrijeme u vinogradu. Dodatno je proširio i dopunio vinograd autohtonim sortama vinove loze kako bi iskoristio idealne uvjete za vinogradarstvo područja Kaštelanskog Gaja. Ustrajno održava obiteljsku tradiciju proizvodnje vina, no svakom vinu koje kreira daje i svoj osobni pečat.

Winemaker Jaksa Bedalov nurturing vines in his vineyard

Njegovanje vinove loze

Od preuzimanja vinograda Jakša se odlučio usredotočiti na autohtone dalmatinske sorte vinove loze. Kvaliteta vina Bedalov se uvijek oslanjala na dobivanje najboljeg mogućeg grožđa. Jakša vjeruje kako se izvrsna vina stvaraju prvenstveno u vinogradu. U vinariji Bedalov to je najprije vezano za kvalitetno područje i zemlju vinograda, te jake karakteristike svake autohtone sorte. Jakša svaki dan u svom vinogradu promatra snažne sorte kako uz pomoć prirode bivaju sve zrelije i daju sve bolje grožđe. On se osobno brine za svako zrno grožđa u svom vinogradu i svako vino koje se kreira. Svaki grozd ručno uberu članovi obitelji u hladnim jutarnjim satima berbe i pažljivo selektiraju savršene grozdovi koji onda završe na fermentaciji.

family work at Bedalov winery

Potpora obitelji

Rad u vinariji je potpuno timski rad, njegova obitelj zajedno obavlja sav posao u vinogradu i vinariji, od punjenja boca i etiketiranja pa sve do dočekivanja svih ljubitelja vina u vlastitoj kušaonici. Cijela obitelj svakodnevno otkriva nove čari ovog posla i velika ljubav njihovih oca i djeda svaki danom postaje i njihova.